(Contributed by R. J. Haddon, F.R.V.I.A., F.S.A.I.A.)

Williamstown School (Fig. 197) is one of the latest type of Government infants' schools, designed in the Department of Public Works, and so planned as to give direct left light to all classrooms, which are fitted with dual desks, and have Hylos blackboard plates built to walls. The planning is almost identical with that of the English " hall " school, save that the classrooms are larger and the external doors are so arranged as to allow of scholars being marched out right through the hat and cloak-rooms; the large assembly hall, 50 by 30 feet, being centrally arranged. This building is of brick, with Stawell stone dressings, the roof being covered with Welsh slates, and the internal ceilings being of stamped zinc and the floor of Kauri (New Zealand) pine. The ventilation is conducted through metal inlets in walls, the general outlets being through Central Board of Health pattern exhaust vents above roof; the central hall outlets being through Boyle's vents in fteche. Heating, when required, is conducted by open fires, and the general internal finish is white.

Figs. 198 and 199 show a modern private hospital upon a limited city site, designed by Messrs. Sydney Smith & Ogg, architects, for Dr. William Moore, a leading Australian surgeon. Such a building has to conform to the requirements of the Central Board of Health, as also to the laws of the City Building Act.

The plan is broadly divided into three floors. The ground floor contains the consulting and administrative floor; the first floor being devoted to wards, and the top floor to operating-rooms and nurses' quarters. Owing to a rapid fall in the land to the south, storage and other offices are worked into a sub-basement.

The large number of single-bed wards required in a private establishment of this kind will be noticed, as also will the lack of through ward ventilation and of nurses' supervision rooms, without which even the smallest hospital would be incomplete in England. Exception might, from the English point of view, also be taken to the long ill-lighted and ill-ventilated passages, not always capable of cross ventilation or even of supervision.

The sanitary offices are air-separated in an eastern annex, though the approach to them is tortuous, and the elevator from this point serves all floors, as also a flat roof over southern portion of the building for the use of convalescents; from which elevated position a most extensive view is obtained over the city and beyond to the waters of Hobson's Bay. The back stair is so arranged as to not only serve the main floors, but a series of storerooms one above the other right up the full height of building, two in height equalling the height of an ordinary floor, thus saving considerable space; but it is badly lighted and unventil-ated. The general internal finish is plain, all corners being rounded. The operating-room is lighted by a great south window only, the owner preferring this to a top-lighted room. Escape stairs of steel boiler plate and wrought iron are provided at south end and on east side.

The general massing of design is restrained in character, and with simple lines and widely overhanging projections is seen to excellent advantage in a sunny climate.

The Walker Convalescent Hospital (Figs. 200, 201, and 202), designed by Messrs. Sulman & Power, occupies a site of some thirty-three acres of promontory on the Parramatta River, some seven miles from the city of Sydney.

This is a privately built and endowed institution for providing accommodation for the poorer class of convalescents who are not able to get away for necessary change upon recovery from illness. The plan therefore differs in many points from that of an ordinary hospital, and partakes more of the character of a large country house.

The building is approached from the river by a picturesquely designed water gate, with which is grouped a boat-house with smoking-room and balcony over. This feature adds considerably to the attractiveness of the architectural composition.

Passing through the water gate, the path leads directly up to the front administrative block, immediately to the rear of which is the " Recreation Hall" (Fig. 201), flanked right and left by two courts, with ambulatories around, from which are entered the patients' pavilions. Dining halls are planned to right and left, and are entered from the ambulatories, with kitchen offices placed between them. Children's and gardeners' cottages, laundry, and stables are scattered about the grounds (as shown by block plan, Fig. 200). Provision is also made for the erection of two more pavilions at a future date. The arrangements made for sheltered and airy promenades, and for direct and easy service, will be noticed, as well as the manner of dealing with the roadways (Fig. 200) and the screen of shrubs which is provided to the back entrance to the kitchen-yard (Fig. 201) - itself a rare and excellent feature.

Public Buildings Of All Kinds 250

Fig. 197.

• Private Hospital • Melbourne ■ Victoria •

Cround Floor

Cround Floor.

Fip3t Floor

Fip3t Floor.

Second Floor

Second Floor.

Public Buildings Of All Kinds 254

Fig. 198.

Sydney Smith And Ogg • Architects • • Melbourne • Victoria

At present, accommodation is provided for some 32 adult patients of each sex in the pavilions and for 16 children in the cottage.

The buildings are of red brick with stone dressings and Marseilles tiled roofs. The finishings of walls are in Keen's cement with rounded angles, the joinery to front administration and pavilions being in cedar, and that of the other offices in American pine.