Are you a Google expert? Do you know everything about the company and its services? Or are you still new to the topic, and you only used their search engine for a couple of times so far? Well, you can put your knowledge to the test in this quiz which will answer the question: How much do you know about Google? Get a pencil and cross the single right answer for every question, and calculate your score afterwards.

1. Google Inc. was founded in ...

a) 1996
b) 1998
c) 2000

2. Google Inc. was founded by ...

a) Sergey Page and Larry Brin
b) Eric Schmidt and Larry Page
c) Larry Page and Sergey Brin

3. Which search operator does Google enable by default?

a) The AND operator
b) The OR operator
c) The NOT operator

4. Google once used Yahoo's search result to feed its engine. True?

a) Yes, from 1998-2000.
b) No, it was the other way round – Yahoo used Google once.
c) No, Google and Yahoo never had any search relationship.

5. Google Analytics is a service to ...

a) Check if your web pages validate
b) Check how many people visit your web pages
c) Check your Google PageRank

6. In 2006, Eric Schmidt is Google's ...

a) Vice President Engineering
b) Eric left the company in 2004 to pursue his hobbies
c) Chief Executive Officer

7. What was the name of the search engine the Google founders developed before Google?

a) PageRanker
b) BackRub
c) Gogol

8. What is the algorithm behind Google's PageRank?

a) The more pages link to you (and the higher their PageRank), the higher your page's PageRank
b) You get 1 PageRank point for every web page you own
c) The algorithm behind PageRank is kept secret, similar to the Coca-Cola formula

9. Why do some sites get "banned" from the Google index?

a) They tried methods to get their pages ranked better which Google considers spam
b) They have content which is illegal in this state/ country
c) Both a) and b) are true.

10. At which university did the Google founders meet?

a) Oxford University
b) MIT
c) Stanford University

11. What is the "Googleplex"?

a) It's where Google employees work
b) It's a solar system which shares only the name with Google.com
c) It's the server farm Google built up to deliver search results to you

12. Which words are printed on the Froogle homepage?

a) Search for any product you want (or discover new ones).
b) froo·gle (fru'gal) n. Smart shopping through Google.
c) Froogle. Just shopping.

13. Around how many hits do you get for the word "Hello" (in 2006)?

a) 420,000 pages
b) 420,000,000 pages
c) 42,000,000,000 pages

14. If you want to find a place to grab a pizza, you go to ...

a) Google Food
b) Google Places
c) Google Local

15. At the Association of National Advertisers annual conference in October 2005, who said Google will take 300 years to fulfill its mission to index the world's data?

a) Eric Schmidt
b) Larry Page
c) Marissa Mayer

16. What colors do the letters of the Google logo have, from left to right?

a) Red – Blue – Green – Yellow – Green
b) Blue – Red – Yellow – Blue – Green – Red
c) Blue – Yellow – Purple – Yellow – Red – Blue

How well did you do?

Calculate your points by adding 10 points for each question you answered like the following: 1 - b, 2 - c, 3 - a, 4 - b, 5 - b, 6 - c, 7 - b, 8 - a, 9 - c, 10 - c, 11 - a, 12 - a, 13 - b, 14 - c, 15 - a, 16 – b.

0–50 points: Though you have a mild interest in Google, you're new to the topic. Maybe you prefer other search engines, or you're not using the web for a lot of tasks. You have yet to learn how to become a power searcher, but you're on your way.

60–110 points: You already understand more than just the basics of how Google works. Using your search power, you can locate almost anything you want. You are likely making good use of Gmail, Google News, and other Google services.

120–160 points: Consider yourself a Google guru. In fact, with your knowledge you could write a book like this. Chances are you are reading a lot of news articles on Google, and you know the ins and outs of its services. You probably use Google on a daily basis for many years now.